Een baan vinden als multi-potential

Wat, als je veel onderwerpen interessant vindt en er na een tijdje ook telkens weer op uitgekeken bent?

‘Wat wil je worden als je groot bent?’ Die vraag wordt aan kinderen vanaf een jaar of vier gesteld. Het antwoord zorgt vaak voor vertedering: ‘ah, gosh: ze wil bij de brandweer of voetballer worden’. Maar naarmate we ouder worden, dient er een serieus en ferm antwoord te komen en is het zorgelijk als je geen antwoord hebt. Maar wat nu als je heel veel interesses hebt? Of, als je, eenmaal gestart in een baan, telkens na een tijdje je interesse verliest en weer toe bent aan iets anders?

Is er iets mis met je of werkt het bij jou gewoon anders? En voeg jij je in het systeem of creëer je je eigen systeem, met alle hobbels die daarbij horen?

Doelloos, te weinig focus en een verwende millennial?
Als je beschikt over een grote hoeveelheid interesses: je wilt graag iets doen in de maatschappelijke hulpverlening, maar je wilt ook graag beeldend kunstenaar zijn én je houdt veel van wiskunde. Dan zou je kunnen zeggen, dat je interesses alle kanten uitgaan. Dat je nog even goed moet nadenken over je focus. Een beetje van alles, dat kan nu eenmaal niet. Dan blijf je een beetje doelloos ronddobberen en vind je nooit een baan. Er zijn gewoon teveel opties. Jongeren worden teveel gepamperd en worden maar niet volwassen. Gewoon te snel verveeld. Ga op zoek naar en je échte passie Je hoort het je familie, de decaan, de loopbaancoach al zeggen.

Of een andere bedrading?
Veel mensen passen niet in het plaatje, en niet alleen jongeren. Dat is lastig omdat het hele systeem erop gericht is: op school maak je keuzes om steeds meer gespecialiseerd te raken, en een voorwaarde voor het krijgen van een hypotheek is het hebben van die vaste baan. Veel banen zijn full time en het staat misschien niet goed in je cv om elk jaar wat nieuws te beginnen. Gemakkelijk is het niet om anders te zijn. Maar misschien is die onrust van jou wel juist jouw kracht. En is het helemaal niet een kwestie van geen keuzes kunnen maken of van een gebrek aan commitment. Misschien zit jij wel gewoon anders in elkaar: ziet de bedrading in jouw hersenen er net iets anders uit. En zou je jezelf ook een ander label kunnen geven: veelzijdig bij voorbeeld.

Krachten van jou die de wereld verder helpen.
Je zou ook kunnen stellen dat je je tijd vooruit bent. Dat mensen als jij steeds harder nodig zullen zijn. Wat jij kunt bieden met jouw veelzijdigheid is:
• Innovatie: jij kunt met jouw kennis van verschillende disciplines zorgen voor echte innovatie. Die ontstaat juist vaak op het grensvlak tussen twee gebieden. Juist bij mensen als jij problemen willen oplossen. Over muren heen kunnen kijken.
• Kunnen omgaan met grote veranderingen: waar veel mensen geneigd zijn om veilig op hun eigen terrein te blijven en zo de status van expert nooit te hoeven inwisselen voor die van beginner, heb jij geleerd telkens opnieuw te beginnen.
• Complexe problemen kunnen aanpakken: jij kunt problemen vanuit verschillende invalshoeken benaderen, bent meer dan specialisten in staat ‘out of the box’ te denken.

Je weg vinden als multi-potential
Als je veel interesses hebt en vaak behoefte hebt aan nieuwe uitdagingen, is je loopbaanpad niet vanzelfsprekend. Misschien weegt veiligheid voor jou wel zwaar en is een vaste deeltijdbaan gecombineerd met ruimte voor andere rollen (ander werk, een eigen onderneming, studie) wel de meest optimale variant. Maar misschien is de drang wel sterker en heb je die variatie en vrijheid echt nodig. Nogal wat mensen voelen die drang sterk, maar hebben ondertussen andere keuzes gemaakt, een gezin, een hoge hypotheek of een partner die beperkt bijdraagt, waardoor ze klem komen te zitten. Ze zijn gedwongen in vaste banen te blijven, te dealen met de verveling die daarbij komt kijken en komen niet zelden ziek thuis te zitten.

Gun jezelf de ruimte om te experimenteren. Ken je eigen toegevoegde waarde en ga op zoek naar omgevingen waarin anderen dat ook zien en je de ruimte krijgt. Zoek naar rolmodellen en gelijkgestemden: op innovatieseminars of andere jonge ondernemers (die ook best 50 kunnen zijn). Realiseer je dat de maatschappij nog niet zo goed op mensen als jij is ingesteld, maar dat je hard nodig bent om allerlei nieuwe complexe problemen op te lossen.