Omarm je stress!

Dat is goed voor je gezondheid
Hoe blijven veel geplaagde ministers, presidenten en bestuursvoorzitters van bedrijven waar het nooit eens even saai wil worden (bij voorbeeld KLM), onder al die druk overeind? Of al die minder bekende mensen die soms wel overdadig bedeeld worden met allerlei tegenslagen en dilemma’s: van een ontslag tot een veeleisende, dementerende ouder. Er zijn grote verschillen in hoe mensen met stress dealen: hieronder beschrijf ik in het kort de kern van dat verschil, opdat je er zelf ook je voordeel mee kunt doen.

Stress is de vijand
Kelly Mc Gonigal, gezondheidspsycholoog en docent aan Stanford University, wijdde er een mooie Ted Talk aan: stress werd lang gezien als de vijand, die je buiten de deur moest houden. In een studie onder 30.000 volwassenen in de Verenigde Staten werd de vraag gesteld: hoeveel stress mensen het afgelopen jaar hadden ervaren. Het bleek dat degenen die de vraag met ‘veel’ hadden beantwoord een veel grotere kans hadden om te overlijden dan degenen die de vraag met ‘weinig’ of ‘gemiddeld’ hadden beantwoord.

Of toch niet?
Het gevonden resultaat werd echter teniet gedaan door hun antwoord op een tweede vraag: ‘Geloof je dat stress gevaarlijk is voor je gezondheid?’. Opvallend was dat degene die hoog scoorden op hoeveelheid ervaren stress, maar de vraag met ‘nee’ beantwoord hadden, het meest gezond bleken te zijn van de hele onderzoeksgroep. Hun denken over stress maakte dat de stress ook minder effect op hun lichaam had. De fysieke stressreactie, onder andere het samentrekken van de bloedvaten, was milder.

Anders denken
In het boek Gek op Stress wordt mooi beschreven hoe functioneel ons lichaam reageert op potentieel gevaarlijke situaties, stress dus. Als er opeens een hongerige beer in de tuin staat, gaat onze hartslag en bloedruk omhoog, komt er meer adrenaline in ons bloed, gaat er meer zuurstof en glucose naar onze hersenen. Honger en seksuele lust wordt op een laag pitje gezet. Kortom: we zijn direct in staat heel scherp na te denken, heel hard te rennen en zeuren niet over onbelangrijke zaken. De waardering voor ons lichaam en de manier waarop het ons in staat stelt te dealen met lastige zaken; dat is zoals we ernaar zouden moeten kijken. Ook als de stress geen beer betreft, maar een ontslag of familieperikelen.

Vertrouwen in je lichaam
Het gaat erom vertrouwen te hebben dat je lichaam je helpt goed voorbereid te zijn en veel aankan, zegt Kelly Mc Gonigal. Zo maakt ons lichaam in stress ook het (knuffelhormoon) Oxycin aan, dat ervoor zorgt dat we steun zoeken bij anderen. Een steun die ons weer helpt onze veerkracht te vergroten. Natuurlijk kan het soms teveel worden en ons lichaam is ook niet gebouwd op een continue vorm van stress. Maar de boodschap dat we meer aankunnen als we niet teveel schrikken van stress en veel vertrouwen hebben in onze eigen veerkracht, deel ik van harte.