23-10-2018

Een succesvolle zoektocht naar heel ander werk in 8 stappen

Lees verder

Een succesvolle zoektocht naar heel ander werk in 8 stappen

Voor veel mensen geldt dat hun huidige baan niet zozeer het gevolg is van doordachte keuzes, maar vooral van allerlei toevalligheden. Een inspirerende docent die je studiekeuze bepaalde, een baan die net op je pad kwam of een collega wiens taken je overnam, die ziek werd. Kortom, we maken keuzes, waarvan sommigen achteraf gezien niet passen. Maar wat dan? Wat als je erachter komt dat je eigenlijk helemaal niet blij wordt van je baan in bijvoorbeeld de advocatuur of bij de gemeente of het onderwijs, terwijl daar wel je kennis en ervaring ligt? Hoe zet je dan de juiste stap? Wat past eigenlijk wel en waar liggen je kansen?

Die sterke behoefte om te weten welke mogelijkheden je nog meer hebt
Misschien gaat het helemaal niet slecht, ben je best succesvol, maar tegelijkertijd niet echt blij met je baan. Waarschijnlijk fluctueert je gevoel over het al dan niet passend zijn van de baan. Soms gaat het best wel, soms heb je het er ook helemaal mee gehad. Maar de behoefte om erachter te komen welke mogelijkheden er ook zijn, groeit. Zonder directe urgentie en met de normale werkdruk is het helemaal niet gemakkelijk om zicht te krijgen op je alternatieven. Je kunt vaak vrij gemakkelijk een overstap maken binnen je vakgebied, maar als je uitgekeken bent op je vak of op de branche, is het pad naar andere opties opeens een stuk lastiger. De volgende tips helpen je wél te slagen in je zoektocht:
8 stappen om een baan in een andere richting te vinden

1. Krijg zicht op wat er in je rugzak zit. Het is niet handig om nieuwe terreinen te verkennen zonder dat je weet over welk materieel te beschikt. Je kwaliteiten scherp hebben is onontbeerlijk. Waar krijg jij complimenten voor? Waar ben je trots op en wat zegt dat over jou? Ook van essentieel belang: zicht hebben op datgeen waar je blij van wordt. Sta eens stil bij vragen als: wanneer ben ik op mijn best welke kwaliteiten wil ik graag meer benutten?

2. Zorg dat je je criteria zo scherp mogelijk hebt. Waarom wil je weg en wat is nu belangrijk voor je? Bij voorbeeld door de test op de site te doen en er zo achter te komen waar het je nu vooral om gaat. Wees daarbij alert op de neiging om te rigoureus te sturen: als je lang aan het balen was van de hoge druk, zul je geneigd zijn te zoeken naar een meer ontspannen omgeving. De kans is groot dat die baan na een paar maanden veel te saai voor je is. Maak een lijstje van je criteria. Maar weet ook: dit is het begin, al onderzoekende zal je ze aanpassen.

3. Manage je verwachtingen.

  • Dit kost tijd. Je hebt er een intensieve hobby bij. Als je te weinig tijd hebt, kijk dan of je meer tijd kunt creëren door je goed te realiseren waar je belang ligt. Dat is niet meer door 120% voor je huidige baan te gaan, maar door mentaal wat meer afstand te nemen. Stop met extra taken en trek aan de bel als je overbelast bent. In sommige gevallen is het goed om uit te spreken dat je weg wilt en tijd (en ondersteuning) nodig hebt.
  • Dit is geen gestroomlijnd proces. Er komen momenten dat je het gevoel hebt terug bij af te zijn.
  • Verwacht geen applaus. Voor de meeste werkgevers ben je vooral interessant in je huidige vak. Ook je thuisfront kan bedenkingen hebben: jouw zoektocht geeft onzekerheid en heeft mogelijk impact op jullie gezamenlijke inkomen.
  • Je moet waarschijnlijk genoegen nemen met minder salaris. Hoe meer je je kennis en ervaring kunt benutten, hoe meer je waard bent. Iets nieuws beginnen betekent vaak (tijdelijk) minder salaris.

4. Maak met een lijstje van functies, organisaties of branches die je interessant vindt. Functies die je ooit voorbij zag komen of die al langer op je verlanglijstje staan. Functies of branches die bij je opkomen n.a.v. de vragen die je deed bij stap 1 en 2.

5. Leer te divergeren. Zoek op allerlei vacaturesites met de termen die je hierboven hebt gevonden, bij voorbeeld: onderwijs, advies/NGO, coördinerend, junior/HR, junior, juridisch. Zorg dat je kwantiteit krijgt. Zo veel mogelijk opties van banen, rollen of organisaties, die iets hebben wat jij leuk vindt. Selecteer ze (en bewaar ze ook). Ook als ze te ver van huis zijn of andere nadelen hebben. Zo krijg je de mogelijkheden en je eigen criteria steeds scherper in beeld.

6. Stel jezelf de juiste vragen.

Wie kunnen mij helpen om een beter beeld te krijgen? Met wie kan ik eens gaan praten?

Zijn er opleidingen waar ik mee zou kunnen bellen om meer zicht te krijgen op de functie en de weg ernaartoe?

Welke achtergrond wordt gevraagd? Wat kan ik doen om mijzelf aantrekkelijker te maken?

Zijn er aanpalende alternatieven te bedenken, die ik ook kan onderzoeken?

Wat spreekt mij aan in deze functie(branche), wat niet?

7. Ga snel voor het ‘echie’. Door te bellen met potentiële werkgever over de vacatures, of gewoon te solliciteren voel je vaak het snelst of iets je past of niet. Bovendien kun je jezelf trainen in het solliciteren. Bel altijd na. Ga af en toe een kopje koffie drinken met mensen die je meer informatie kan geven over rollen en organisaties die je aanspreken. Of plan een kort telefonisch gesprekje. Durf en ontdek dat veel mensen je best verder willen helpen. Je exploreert, maar zaait tegelijkertijd. Vraag ook mensen met je mee te denken die het goed met je voorhebben. Voormalige managers, klanten, vrienden en vooral mensen uit de tweede lijn van je netwerk.

8. Ga te werk via een beslisboom. Je zoekt bepaalde rollen/functies uit en komt mogelijk tot de conclusie dat er te weinig banen in die richting zijn of dat de salarissen er veel te laag liggen. De belangrijkste vraag is telkens bij elk onderzoek: wat leer ik hieruit en brengt dit mij weer tot een nieuw idee? Vraag je gesprekspartners mee te denken of ze nog mensen weten met wie je ook nog zou kunnen spreken.

Tijdelijk een diffuus product op de arbeidsmarkt
Als je iets anders wilt gaan doen, dan waar je ervaring en/of opleiding ligt, is dat niet de gemakkelijkste weg. Realiseer je dat je waarschijnlijk niet met open armen ontvangen zult worden, omdat je tijdelijk een diffuus product op de arbeidsmarkt bent. Geef niet te snel op, als het weer even beter gaat of als je niets lijkt te vinden. Zoek steun van vrienden en/of een loopbaancoach. Misschien kun je alvast aan die opleiding beginnen, die vaak gevraagd wordt. Wacht liefst niet tot je er helemaal genoeg van hebt; een switch maken kost tijd en (vaak) geld. Maar laat niet uit het veld slaan. Ik heb vele carrièreswitches mogen begeleiden en gezien hoe mensen ervan opknapten. Gun jezelf om bij te sturen en terecht te komen in jouw ‘vruchtbare aarde’.