Uitgekeken op je baan? Zoek een hobby!

Eigenlijk zou je veel creatiever bezig willen zijn, die talenten in jezelf benutten. Veel meer willen lachen, willen werken met inspirerende collega’s. Of werk doen dat nuttig voelt, waarmee je echt iets doet voor de maatschappij. Op zoek naar een nieuwe baan dus. Of toch maar niet?

Op zoek naar werk dat niet als werk voelt
Veel coaches sturen aan op het zoeken naar werk waarin je je passie kwijt kunt en naar werk dat niet als werk voelt. Ik denkt dat je baan daarmee te belangrijk gemaakt wordt, alsof het de enige manier is om nuttige dingen te doen, gewaardeerd te worden, inspirerende mensen te ontmoeten. Juist met meer realistische verwachtingen heb je meer kans om bevredigend werk te hebben. Over realisme, en meer precies bijsturen gaat deze column.

Toetjeswinkel
Regelmatig kom ik mensen in mijn praktijk tegen die het roer hebben omgegooid. Ze zijn gestart met hun toetjeswinkel, werken bij een NGO, zijn directeur geworden van een klein theatergezelschap of werken als lifecoach. Ze komen bij ons omdat ze toch niet happy zijn met hun overstap.

Een meer realistische kijk
Ze hebben meestal een aantal ontdekkingen gedaan:

  • Elke baan is een packagedeal met leuke en minder leuke elementen, waarbij bovendien de stelling vaak opgaat: hoe populairder de baan, hoe slechter de arbeidsvoorwaarden.
  • Je onderschat vaak de behoeften die nu bevredigd worden, zoals dat je niet alle administratie/commercie zelf hoeft te doen, dat je betrokken wordt bij complexe vraagstukken, dat je ‘s avonds vrij bent.
  • De inhoud van een baan is niet alles; er zijn veel meer behoeften. Je passie volgen is soms wel heel veel van hetzelfde.

Ze hebben in feite te rigoureus bijgestuurd. Als je het roer omgooit met te weinig zicht op wat je nu echt belangrijk vindt en je bovendien nog niet goed weet hoe je droombaan er in de praktijk uitziet, loop je dat risico.

Sturen met meer precisie
Vaak, zeker niet altijd, kun je dus beter een klein beetje bijsturen in plaats van het roer om te gooien. Het gaat om banen die ok zijn, maar waarin je iets mist. Het is helder dat als je een baan hebt, waarvan je ongelukkig wordt, je waarschijnlijk beter een overstap naar ander werk kunt maken. Maar we moeten niet onderschatten wat verwachtingen met ons doen. Lezend in een boek over passievol werk, kom je misschien tot de conclusie dat je eigen werk daar maar flets tegen afsteekt. Terwijl ik aan de andere kant ook veel cliënten ken, die na een wat grondiger onderzoek van hun potentiële droombanen, zich oprecht veel tevredener kunnen voelen met hun huidige werk. Maar hoe je ook stuurt, je hebt eerst meer zicht nodig op je werkelijke behoeftes. Waar gaat het je nu om? Wat mis je nu?

Maak je eigen palet
Als je precies weet wat je mist (bijvoorbeeld door de test te doen, die je via het onderstaande emailadres kunt aanvragen) heb je een startpunt. Zorg dat je scherp hebt, waar het je om gaat. In sommige gevallen kun je sturen in je werk (een andere rol, deelname aan een project, een bepaalde taak, volgen van een cursus, werken op een andere locatie) en in andere gevallen is het gemakkelijker om te sturen op zaken buiten je werk. Je hoeft niet alles uit die ene baan te halen. Je kunt je eigen palet maken en investeren in een richting die mogelijk de leemtes in je behoeften aanvullen. Je wilt weer iets nieuws, weer leren, nieuwe mensen ontmoeten, meer lachen, intelligente gesprekken voeren, meer waardering, zinvol bezig zijn voor de samenleving. Denk aan:

  • Een bijbaan als docent (regulier onderwijs, maar denk ook aan bijles of aan een particulier instituut) of in de horeca. Of doe een cursus binnenhuisarchitectuur en start naast je baan je eigen adviesbureau. (en ga een dag minder werken in je huidige baan).
  • Vrijwilligerswerk als sportcoach in het team van je kind, als maatje voor vluchtelingen of als gastvrouw/-man in een ziekenhuis.
  • Ga in een bestuur, van school of zoek iets waar je wat mee hebt.
  • Leer een instrument te bespelen of (als je dat al kunt) zoek een bandje.
  • Volg cursussen kunstgeschiedenis, filosofie of architectuur vanuit het aanbod in de dagbladen of onderzoek het aanbod volwassenonderwijs aan de universiteit of het aanbod kunst- en cultuuropleidingen in je gemeente.
  • Pak je oude teamsport weer op, train voor de halve marathon of sluit je aan bij een toneelgezelschap.
  • Er zijn enorm veel mogelijkheden en je zult er zelf vast ook nog vele kennen, als je er eens voor gaat zitten. Het kan zomaar zo zijn dat die cursus of bijbaan het belang van inspirerende collega’s of meer waardering veel minder groot maakt. Dat je baan weer prima is, als onderdeel van het geheel van bezigheden in je leven.

    Blijven bijsturen
    Als je bewust stuurt op je behoeftes, betekent dat nog niet dat het altijd goed uitpakt. Je kunt in een (op papier) geweldige vrijwilligersbaan terecht komen, maar toch niet vinden wat je zoekt omdat je te maken hebt met een gebrekkige organisatie of een vervelende manager. Of ontdekken dat dit type organisaties je toch niet helemaal past.

    Kortom, trek niet te snel de conclusie dat vrijwilligerswerk of een nieuwe hobby je ook niet gaat brengen wat je zoekt. Probeer uit, zoek verder met meer inzicht als het niet past en stuur regelmatig bij. Je behoeften veranderen en organisaties waaraan je verbonden bent veranderen. Zie hoe je aan de knoppen kunt (blijven) draaien.

    Blijf ondertussen ook alert op hoe je je voelt in je werk: als je inboet aan zelfvertrouwen, je positie op de arbeidsmarkt steeds minder sterk wordt of je met tegenzin naar je werk gaat, is het ook nodig je mogelijkheden voor een nieuwe baan te verkennen. Even bijkomen en weer nieuwe energie krijgen via je hobby is een prima plan, maar het mag niet je schuilplaats worden.

    Jezelf testen? 
    Uitzoeken wat jij nu precies mist? Stuur dan een korte mail naar esterdebruine@loopbaanonderhoudsgroep.nl met de vraag of je de test kunt doen, dan stuur ik je de test toe.