31-07-2018

Je hart volgen bij het maken van een loopbaankeuze? Niet doen!

Lees verder

Je hart volgen bij het maken van een loopbaankeuze? Niet doen!

Het onderschatte belang van schaars zijn
Vrijwel alle boeken op het vlak van loopbaankeuzes zijn gebaseerd op het idee dat je je hart moet volgen. En dan komt het goed met jouw loopbaan. De nadelen daarvan komen vaak pas later aan het licht en worden enorm onderschat. Kiezen op een inhoud die je aanspreekt is te eenzijdig; we hebben nog vele andere verlangens. Een verlangen naar ontwikkelmogelijkheden bijvoorbeeld, of naar genoeg salaris voor een eigen huis. Zowel bij keuzes aan de start van je loopbaan als onderweg is het belangrijk om je behoeftes in brede zin te kennen en niet alleen op inhoud te sturen. Sturen op een manier die je schaarser maakt heeft veel meer voordelen dan alleen meer verdienen. Hieronder lees je waarom het zo belangrijk is om niet alleen je hart te volgen en hoe je kunt sturen op je eigen schaarste.

De nadelen van het vissen in een volle vijver
Het is niet haalbaar en ook zeker niet wenselijk als iedereen expert robotica wordt of specialist internetbeveliging. Maar voor veel mensen geldt dat wanneer ze hun hart volgen ze in een volle vijver terecht komen. Zoals mensen die starten als muzikant, kunsthistoricus, voetballer, fysiotherapeut, politicoloog, psycholoog, journalist, coach, trainer, bloemist of interieurontwerper. Of die vele andere vakken en rollen waarvoor er (veel) meer kandidaten zijn dan vacatures. Je vist in een vijver waarin je met veel concurrenten te maken hebt. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet succesvol kunt worden, maar het is wel lastiger. Het is goed om stil te staan bij de nadelen van een volle vijver:

  • Je stroomt lastiger in organisaties in (ZZP er zijn is vaak de enige optie).
  • Meer onzekerheid: als je een contract krijgt is het vaak een contract voor bepaalde duur of een contract voor een beperkt aantal uren. De kans op verlenging is kleiner.
  • Je moet niet alleen heel erg goed zijn in je vak, maar ook talent hebben voor marketing en netwerken om succes te hebben. En je moet er natuurlijk veel tijd insteken.
  • Je krijgt minder snel verantwoordelijkheden, moet soms lang op een lager niveau werken.
  • De salarissen liggen lager.
  • Er wordt minder in je geïnvesteerd in de zin van opleidingen en inwerken.
  • Meer kans op frustraties in het team, door meer onderlinge concurrentie en te weinig mogelijkheden om je te kunnen ontwikkelen.

Minder mazzel, talent en veerkracht nodig
We zijn geneigd onze eigen kansen positief in te schatten. Het zijn ook de successen die we zien. De muzikanten die volle zalen trekken met hun muziek, maar niet de afgestudeerden van het conservatorium, die als docenten voor een karig loon 16 matig getalenteerde leerlingen per dag les geven en hun talent alleen kunnen laten zien op bruiloften en partijen. Je mag soms op een festival spelen, maar daar krijg je alleen een onkostenvergoeding voor. Je doet het in de hoop door te breken. Kortom: als je schaars bent, hoef je minder mazzel te hebben, minder talent voor commercie en minder veerkracht. Anderen gaan zorgvuldiger met je om.

Als je alleen je hart volgt, mis je andere zaken
Natuurlijk is het goed om te sturen naar werk dat je met plezier doet, maar realiseer je dat er meer factoren van belang zijn in je werk. Misschien word je, meer dan door de inhoud, gestimuleerd door een collegiaal team. Je kansen om in het buitenland te werken. Of door de kans om snel eigen verantwoordelijkheid te krijgen. Misschien is financiële zekerheid voor jou wel een voorwaarde om ontspannen in het leven te staan. De inhoud van je werk wordt bovendien vaak sterk bepaald door je schaarste: je blijft langer de junior in een baan waar een groter aanbod is.

Bijsturen als je een baan hebt
Als je al een tijdje werkt, zijn veel keuzes al gemaakt. Maar dat wil niet zeggen dat je niet meer kunt sturen naar meer schaarste. Het blijft natuurlijk van belang jezelf te zien als een product op de arbeidsmarkt en op zoek te blijven naar je beste kansen. Zijn er niches waarin jij met jouw kennis en ervaring schaars kunt worden? Door te sturen naar een specialisme via trainingen, projectervaring of detachering bijvoorbeeld, kun je je kansen vergroten. Via een financiële of technische studie, kom je eerder in een leuke baan met vrijheden terecht en hoeft ook niet de nadruk te blijven liggen op de echte vak inhoud. Je maakt vaak meer kans zo een managementrol te krijgen of als consultant of HR manager aan de slag te gaan in die organisatie waar het leuk werken is voor jou.

Soms gewoon bruine boterhammen eten
Misschien heb je minder affiniteit met een opleiding of training die jou schaarser maakt. Maar vergelijk het dan met een gezonde bruine boterham: Het hoeft niet altijd smullen te zijn met gebak of saucijzenbroodjes, soms is ‘gewoon’ goed voor je. Je investeert duurzaam in jezelf. Voorwaarde is natuurlijk dat het je niet totaal tegenstaat en je genoeg aanleg hebt. Misschien wel vooral voor vrouwen geldt: qua aanleg onderschatten velen zichzelf. Kies met zorg, bevraag anderen hoe je je kansen kunt vergroten, onderzoek wat de achtergrond is van mensen die taken of rollen hebben, die jij leuk vindt. Kortom, oriënteer je goed, niet alleen door naar binnen te kijken en te voelen, maar ook door nuchter naar je kansen te kijken. En heus niet alleen omwille van het salaris.