Op zoek naar loopbaancoaching?

Tien vragen om te zorgen dat je de juiste keuzes maakt

Als je zelf of jouw werkgever wil investeren in (loopbaan) coaching, is het natuurlijk van belang dat je een goede keuze maakt. Je wil iets met je vragen en het betreft vaak een forse investering in tijd en geld. Maar hoe zorg je ervoor dat je echt vindt wat je nodig hebt en niet voor onaangename verrassingen komt te staan? Hieronder 10 vragen die je jezelf kunt stellen om achteraf tevreden terug te kunnen blikken. De eerste sectie heeft vooral te maken met de interne afstemming, het tweede deel met de keuze van een coach.

Vooraf nadenken over:

  1. Wat is je vraag? Kortweg zijn er 3 soorten loopbaancoaching: 1) Functionering coaching: gericht op het verbeteren van bepaalde vaardigheden of op het anders omgaan met zaken 2) Coaching met als doel scherp te krijgen wat je mogelijkheden in de toekomst zijn, 3) Coaching gericht op het vinden van een nieuwe werkgever. Probeer vooraf scherp te krijgen wat je vraag is én wat het traject je moet opleveren.
  2. Wiens vraag is het vooral? Die van jou of van je werkgever? Wat is jouw belang en wat is het belang van je werkgever?
  3. Wil je je werkgever erbij betrekken of niet? Soms is het heel nuttig om je manager in het traject te betrekken, bijvoorbeeld als je weer herstellende bent van een burn-out of op zoek bent naar nieuwe ontwikkelkansen. Maar veel zaken moet je ook gewoon zelf in alle rust kunnen uitzoeken. Sommige werkgevers zijn van mening dat “wie betaalt, bepaalt”. Dan zal je je werkgever ervan moeten overtuigen dat directe betrokkenheid of rapportages tussendoor jou niet helpen open te kunnen spreken over wat je bezig houdt en het traject dus minder effectief is.
  4. Wil je dat je werkgever het betaalt of doe je het liever zelf? Belangrijke overwegingen: is het gebruikelijk in jullie organisatie, hoe wordt er tegenaan gekeken, is men bereid in je te investeren? Mijn ervaring is dat veel werkgevers bereid zijn erin te investeren en het vaak als positief gezien wordt. Soms is het traject onderdeel van een deal: dat je over een aantal maanden afscheid neemt. Pas daarmee op: soms duurt het allemaal wat langer dan gehoopt en dan is die druk niet prettig.
  5. Wil je een interne coach of liever een externe ? Veel organisaties hebben interne coaches opgeleid: soms op HR, soms op allerlei verschillende plekken in de organisatie. Een interne coach kan een voordeel zijn als je zicht wil krijgen op welke mogelijkheden er in de organisatie zijn. De vraag is altijd wel of je open kunt spreken over wat jou bezig houdt. Brainstormen over de twijfel die je hebt over jouw geschiktheid of waarom je werk je soms zo tegenstaat, is niet altijd verstandig met een interne coach.
  6. Hoe kom je aan namen? Het aanbod op internet is groot, met veelal de grotere aanbieders op de eerste pagina. Maar hoe weet je wat en wie bij jou past. Via ervaringen van anderen kom je vaak op namen die passen, wellicht heeft je werkgever ook een shortlist van organisaties waarmee ze ervaringen hebben. Gun jezelf een echt onderzoek en kijk op de website, bel of maak een afspraak voor een verkennend gesprek.
  7. Spreekt de sfeer je aan? Op de website staan vaak allerlei plaatjes (bloemen, stenen, springende mensen): probeer te voelen of je er iets mee hebt. Voor teksten geldt hetzelfde. Soms is er een meer spirituele insteek (‘we brengen je chakra’s weer in balans’): prima als het bij je past, maar het is niet fijn om er al doende achter te komen, als je er niets mee hebt.
  8. Met wie ga je aan de slag? Bij de grotere aanbieders heb je vaak een intakegesprek met iemand anders dan de coach zelf: zij matchen je dan met een coach. Van belang is natuurlijk dat je altijd ook zelf kunt onderzoeken of dat een goede match is, en dat dat geen’ ja, tenzij’ is. Weet dat  coaches soms ook gematcht worden omdat ze ruimte in hun agenda hebben.
  9. Heb je met een professional te maken? Dat is best een ingewikkelde vraag. Er zijn allerlei keurmerken en bij de een zijn ze wat strenger dan de ander, maar krijg dat maar eens helder. Dan zijn er allerlei methodieken; zo lees of hoor je over NLP, systemisch werk, cognitieve therapie. Soms zijn coaches echte ‘believers’ van één methode: wil je dat en past die aanpak je?
  10. Wat kun je verder verwachten? Hoe lang duren de gesprekken? Is er ruimte voor overleg tussendoor? Hoe staat het met het tarief: is er een apart tarief voor particulieren? Wat gebeurt er als je minder sessies nodig hebt, dan afgesproken? Krijg je alleen met deze coach te maken of zijn er ook nog anderen voor bepaalde onderdelen, bij voorbeeld: om jouw vermogen om via LinkedIn te zoeken naar vacatures en gevonden te worden?  Hoe flexibel kun je afspraken maken? Is er overleg met je werkgever? Wie bepaalt hoe dat gebeurt? Is het een beetje prettig bereisbaar?

Het zoekproces naar de juiste coach: 

Enfin: vragen die je inzicht kunnen geven in de professionaliteit van een coach (door op de site te kijken of de vragen live te stellen):

 Hoe ga je te werk in het algemeen?

  • Hoe zou je aan de slag gaan met mijn vraag?
  • Waarom denk je dat dit de juiste aanpak is voor mij?
  • Kun je meer vertellen over de methode(s) die je hanteert?
  • Wat is jouw achtergrond qua opleiding en ervaring?
  • Hoe zorg je dat je bij blijft in je vak?
  • Publiceer je weleens iets?
  • Wat voor cliënten heb je vooral?
  • Voor welke opdrachtgevers werk je?
  • Wordt er teruggekoppeld en hoe?
  • Hoe worden resultaten gemeten?

Een bureau met een netwerk: is dat wel een voordeel?

Net zoals de meeste therapeuten van mening zijn dat hun aanpak geschikt is voor de meeste patiënten, zo gaan ook de meeste coaches ervan uit dat ze je verder kunnen helpen. Het is dus aan jou om goed te onderzoeken en niet zomaar in zee te gaan met een coach die je wordt aangeboden. Allereerst is van belang dat je het gevoel hebt dat je vrij kunt spreken: dat er niet met je werkgever over jou gesproken wordt, zonder jou. Dat soort gesprekjes zijn er, mijns inziens, nog veel te veel.

Zorg daarnaast dat je weet met wie je in zee gaat, qua aanpak en ervaring. Durf door te vragen: als een coach aangeeft dat hij veel ervaring heeft in de publieke sector, vraag dan ook in welke rol en wanneer dat was. Overschat het voordeel van een coach met een netwerk in jouw branche niet: je zult het toch vooral van je eigen netwerk moeten hebben (en dat slim uitbreiden). Bedenk zelf maar hoe het op je over komt als je een verzoekje krijgt voor een netwerkgesprek via een outplacement bureau. Dat is niet de manier om als kandidaat serieus genomen te worden. Kortom: ga kritisch op zoek naar wat je écht kunt verwachten en of dat ook bij jou past.