Wil je het liefst nú ontslag nemen?
Drie stappen om verkeerde keuzes te voorkomen, als je het helemaal gehad hebt met je baan.
De zoveelste reorganisatie is aangekondigd of steeds maar nieuwe, vervelende taken worden er op jouw bordje gelegd, je manager is een onbetrouwbare ijdeltuit die jou van alles belooft, maar beloftes niet nakomt, of dat allemaal tegelijk. Je hebt het er helemaal mee gehad en het liefst zou je vandaag nog je ontslag indienen.
Doorploeteren hoeft niet: doordacht te werk gaan wel.
Stop! De kans is groot dat je nu een beslissing neemt, die vooral gebaseerd is op je behoefte om te vluchten. Op je kortetermijnbelang dus. Als je een gewild product op de arbeidsmarkt bent of niet afhankelijk bent van je baan, kun je daarvoor kiezen. In andere gevallen is het goed jezelf te beschermen tegen overhaaste stappen. Dat wil niet zeggen dat je door moet ploeteren en je gevoel opzij moet zetten. Maar ga overwogen te werk in 3 stappen:
- Neem afstand. Je hebt waarschijnlijk al aardig wat tijd, maanden, soms zelfs jaren, stress ervaren. Check bij jezelf of je niet allerlei symptomen van een naderende burn-out vertoont. Neem een paar dagen vrij of meld je ziek, als je je ziek voelt. Maar ga in geen geval naar je werk als je impulsief je ontslag gaat nemen. Kom eerst tot rust en zorg dat je zaken kunt gaan uitzoeken. Als dat nog helemaal niet lukt; meld je dan ziek en neem langer de tijd om tot rust te komen. Neem ook geen beslissing over een aanbod van de organisatie om afscheid te nemen.
- Denk na. Zorg eerst dat je de zaken goed op een rijtje krijgt: hoe het fysiek/mentaal met je gaat, of er nog interne oplossingen zijn en wat je toekomstplan is. Wil je nog een poging wagen te kijken of je zaken kunt verbeteren voor jezelf intern? Heb je nagedacht over een alternatief? Weten waar jouw mogelijkheden liggen en hoe je concreet actie kunt gaan nemen?
- Zorg voor een actiegericht overlevingsplan. Tenzij je direct de knoop doorhakt en ontslag neemt, zul je waarschijnlijk weer aan het werk gaan. Maar hoe kom je die tijd door en hoe benut je die tijd optimaal?
- Denk na over wat je communiceert: vertel je dat je (op termijn) weg wilt of niet? In sommige organisaties loop je de kans direct de regie te verliezen, andere werkgevers denken oplossingsgericht met je mee. Probeer een inschatting te maken van de hulp die je kunt verwachten. Zie je nog mogelijkheden intern of heb je hulp nodig om uit te zoeken wat de juiste stap is? Wil je graag een financiële deal? Dan ligt het voor de hand in overleg te gaan. Laat je informeren door vrienden of collega’s die ervaring hebben met dit soort zaken of raadpleeg een jurist.
- Zorg dat je je beperkte energie goed benut: stoot taken af opdat je eraan toekomt echt een plan te bedenken. Zelfs als je besluit blijft, zorg dan voor een goed alternatief. Zorg dat je nooit gevangen komt te zitten in je baan. Maar denk ook aan zaken als: voorlopig een dag per week minder gaan werken, nu echt ondersteuning eisen, elke dag stipt op tijd naar huis gaan, leren (via boek of coach) hoe je bestand kunt zijn tegen kritiek of druk. Blijf ondertussen ook investeren in leuke dingen en zorg goed voor je lijf. Ga leuke dingen doen met vrienden of familie en wandel of sport. Je hebt wel wat extra zorg nodig in deze barre tijden.
- Check of je hulp nodig hebt. Misschien sta je al veel langer op de rem: vind je het gewoon heel lastig om echt een stap te zetten, daar systematisch mee bezig te zijn. Of gooi je je eigen glazen in bij netwerk- of sollicitatiegesprekken omdat je hebt ingeboet aan zelfvertrouwen. Of heb je eigenlijk geen beeld van hoe je je verkenning kunt aanpakken.
Voorkom de korte opluchting
Echt tegen je zin in blijven werken, is voor niemand goed, niet voor jou en ook niet voor je werkgever. Je hart luchten bij je werkgever, nú ontslag nemen: het lucht misschien even op, maar brengt vaak al snel nieuwe zorgen met zich mee. Dus ga doordacht te werk en zorg dat je fysiek en mentaal gezond bent. Of zo gezond mogelijk, want soms past een organisatie niet meer bij jou. Maar je kunt wel leren er minder last van te hebben. Door rust en afstand, door met jezelf aan de slag te gaan en door zicht te hebben op alternatieven. Ook als het morgen alweer wat beter gaat, ga aan de slag met onderzoeken en voorkom dat je vast komt te zitten.
Voel je je uitgeput? Heb je het gevoel dat je tegen een burn-out aanzit? Lees dan het uitgebreide artikel met check.