22-05-2018

Te druk? Vaak gefrustreerd over de gemaakte afspraken?

Lees verder

Te druk? Vaak gefrustreerd over de gemaakte afspraken?

Misschien moet je wel vooral leren minder bang te zijn voor een conflict.

Als je weer achter je bureau zit realiseer je het je: hij had helemaal geen gelijk. In het overleg dat jullie hadden, werd je overvallen door zijn stelligheid en heb je toegezegd ermee aan de slag te zullen gaan.  Overkomt het jou ook weleens: dat je eigenlijk wel weet dat het niet klopt, maar gaat twijfelen als de ander in de aanval gaat? Dat je dan zaken toezegt, waar je later spijt van hebt of dat er conclusies getrokken worden waar je helemaal niet achter staat?

Als jij je meer verantwoordelijk voelt voor de relatie dan de ander

Als jij het belangrijker vindt dan de ander(en) dat de relatie goed is, groeit er iets scheef. Dan durf je niet meer te koersen op je eigen oordeelsvorming, maar ben je er meer op gericht uit te vinden hoe de ander erin staat. “Word ik niet straks geconfronteerd met allerlei onaangename emoties en gedoe?”, is dan (veelal onbewust) de gedachte. Als gevolg daarvan ga je twijfelen, ben je te voorzichtig in je mening en zeg je dingen toe waar je helemaal geen tijd voor hebt. Dat geldt in allerlei relaties, of het nu is met vrienden of familie of in je werk. Het leidt vaak tot een drukte waar geen timemanagementcursus tegen helpt. Daarvoor moet je aan de slag met je eigen overtuigingen. 

In drie stappen naar meer koersvastheid: 

1. Snap je zelf beter. Zorg dat je meer grip krijgt op wat je denkt op het moment dat je zaken toezegt of akkoord gaat met besluiten waar je niet achter staat. Doe aan zelfonderzoek:
• Wat heb ik van huis uit meegekregen aan regels over ruzie? Hebben die met de paplepel ingegoten regels nog invloed op hoe ik nu denk? Ben ik het ermee eens? Kan ik er nu ook anders over denken?
• Als ik terugdenk aan een situatie waarbij ik ja zei en ‘nee; bedoelde: voelde ik toen iets van angst of zorg? En als dat klopt: wat dacht ik, opdat ik iets van angst of zorg voelde? Probeer eens een zin af te maken die begint met: “Ik moet voorkomen dat…”. 

2. Oefen bewust met ander denken. Stel jezelf de volgende vragen: 
• Klopt het wat ik hier denk?
• Helpt het denken mij ook verder?
• Wat is het risico/nadeel van mijn huidige gedrag?
• Hoe erg is het als het tot een conflict komt? Zou ik alle mogelijke consequenties overleven? 
• Als ik in de positie van de ander zou staan, waar zou ik me dan juist zorgen over kunnen maken?
• Maar ook: hoe zou ik willen dat mijn kind of mijn favoriete nichtje in dergelijke situaties zou denken?

3. Probeer uit. Voor veel mensen die conflictmijdend ingesteld zijn, geldt dat ze ook al lang niet meer hebben geoefend met het opkomen voor hun eigen belangen. Dat doen ze ook vaak niet alleen bij die en persoon, maar in veel meer situaties. Onderzoek bij jezelf in welke situaties jij conflicten uit de weg gaat. Zeg je het tegen de ober als je een andere tosti wilt, omdat deze verbrand is? Spreek je iemand erop aan als hij/zij voordringt in de rij? Het lijken wellicht zaken van een andere orde, maar het is belangrijk om bewust te oefen met het opkomen voor je eigen mening.

Voorkom dat je anderen verkeerd opvoedt
Het leven kan gemakkelijker als je meer durft te vertrouwen op je eigen inzichten. Als je tegen je collega kunt zeggen: “Zeg, dat is een gekke vraag, of ik dat klusje voor jou wil opknappen, ben je in de war ofzo?”. Of: “Nee hoor, je vergist je, het is echt zoals ik eerder aangaf. Wil je dat ik het je nog even uitleg?”.  

Je moet blijven oefenen met opkomen voor je eigen belangen en met luisteren naar je eigen oordeel, omdat je het anders verleert. En je de ander verkeert opvoedt. Die gaat denken dat het zo hoort. Anders verlies je je originaliteit, misgun je anderen jouw (wijze) mening en ga je gebukt onder te veel werk. Begin vandaag nog met “nee ”zeggen. Gezonder voor anderen, maar vooral voor jezelf.