19-12-2017

Ben jij loyaal én een optimist? Dan loop je meer risico om vast te lopen in je werk!

Lees verder

Ben jij loyaal én een optimist? Dan loop je meer risico om vast te lopen in je werk!

Hoe weet je of je er goed aan doet om nog een tijdje te blijven in je baan? Als je het regelmatig niet goed naar je zin hebt, maar het soms ook wel weer ok is, is dat een lastige beslissing. Mogelijk heb je al langere tijd te maken met kritische beoordelingen, een matige relatie met je manager, krijg je niet de klussen die bij je passen of zijn er pesterijtjes van je collega’s. Maar op andere momenten lijkt het allemaal wel weer mee te vallen. Als je manager zelf ontslagen is bijvoorbeeld of wanneer je in een project wel met leuke collega’s samenwerkt.

Voorkom een langzame glijvlucht naar beneden
Als je van nature een optimist bent, altijd hoop houdt op verbeteringen, is de kans dat je blijft groter. Als je jezelf daarnaast ziet als loyaal, iemand die nu eenmaal bij deze organisatie hoort, groeit de kans dat je een verkeerde inschatting maakt. Wellicht heb je het idee dat er voor jou weinig alternatieven zijn en dat jouw loyaliteit je houvast is. Maar pas op dat je niet bezig bent met een langzame glijvlucht naar beneden, waarbij je ongemerkt inboet aan zelfvertrouwen en werkplezier en je kansen op de arbeidsmarkt afnemen.

Vier vragen om te voorkomen dat jij vastloopt in je baan
Ga eens rustig aan de slag met de onderstaande vragen. Zo voorkom je dat je langer blijft dan goed voor je is.

1. Waarop baseer je je hoop?
Zijn er aanwijzingen dat de situatie verandert en je echt een nieuwe kans krijgt? Realiseer je dan dat er vaak van alles in je dossier staat. Elke nieuwe manager zal hoogstwaarschijnlijk zeggen dat ze je met open mind benaderen, maar dat werkt niet zo. Een mens wordt nu eenmaal onbewust enorm beïnvloed door het oordeel van anderen. Mogelijk geldt dat ook voor anderen in de organisatie en is er op andere afdelingen ook een negatief beeld van je ontstaan. Dat kan heel goed onterecht zijn, misschien ben je enorm geframed door een vervelende collega, maar je komt niet gemakkelijk van een stempel af. Probeer je kansen zo eerlijk mogelijk in te schatten en blijf niet hangen in de gedachte dat het allemaal zo oneerlijk is. Het is een gegeven. Proberen (ooit) je gelijk te halen, levert in vrijwel alle gevallen vooral veel frustratie en regelmatig een burn-out op.

2. Heb je een alternatief?
Als je overtuigd bent dat jouw enige kans op succes ligt in deze organisatie en in deze baan, kun je niet anders dan signalen negeren die erop duiden dat je beter weg kunt gaan. Je kunt pas echt realistisch afwegen wat de beste stap is, als het alternatief geen dreigende zwarte bladzijde is. Dus voordat je iets beslist: onderzoek vacatures, ga netwerken. Kortom, zorg ervoor dat je zicht hebt op je alternatieve mogelijkheden.

3. Word je aantrekkelijker of minder aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt?
Van belang is het om te weten of je nog interessante opdrachten krijgt. Word je inhoudelijk nog voldoende uitgedaagd of word je vooral op corvee-werkzaamheden gezet? Ook is het belangrijk om naar jezelf te kijken: ben je vergeleken bij een jaar geleden, beter of minder goed in staat jezelf te verkopen? Is je zelfvertrouwen gegroeid of juist afgenomen?

4. Heb je nog een fijn leven?
Hoe staat het de laatste tijd met jouw welbevinden: pieker je niet teveel en slaap je nog goed? Ben je in de avond nog in staat om leuke dingen te doen? Pols jezelf regelmatig en  als er gedurende langere tijd onvoldoendes zijn op het punt van je welzijn, durf dan te kiezen voor actie.

Het subtiele verschil tussen loyaal en angstig

Vaak noemen mensen die (achteraf gezien) vinden dat ze te lang in dezelfde baan gebleven zijn zichzelf loyaal. Pas achteraf zien ze dat de voornaamste redenen waarom ze gebleven zijn, vooral met angst te maken hadden. Met angst om geen andere baan te kunnen vinden of om elders niet succesvol te kunnen zijn. “Ik ben nu eenmaal loyaal”, is dan het argument om, ondanks alles wat niet fijn is, te blijven. Daarmee voorkom je het ongemakkelijke gevoel dat je stom bezig bent, maar het is geen duurzame oplossing voor je problemen. Kortom: gun jezelf een eerlijk antwoord op de bovenstaande vragen en zorg écht goed voor jezelf. Ook als dat op de korte termijn onrust geeft.