26-10-2017

Hoe staat het met de doorgroeimogelijkheden binnen uw bedrijf?

Lees verder

Hoe staat het met de doorgroeimogelijkheden binnen uw bedrijf?

Het is best wat waard om een stabiele groep medewerkers in huis te hebben, op wie u aankan en die kennis van zaken hebben. Maar wat als die medewerkers nooit meer uitstromen? Als loyaliteit ongemerkt veranderd in angst om stappen naar buiten te zetten? Wat betekent dat dan voor nieuwkomers, voor innovatie binnen de organisatie?

Baangarantie is nu garantie op ontwikkeling

Welke werkgever kan nog garanderen dat alle banen blijven bestaan, dat er voor iedereen over 5 jaar nog werk is? In de dynamiek van vandaag veranderen organisaties en banen; een baangarantie is steeds minder realistisch. En ook werknemers zelf veranderen; ambities, verlangens, mogelijkheden. Soms is de ‘fit’ er steeds minder en niemand is erbij gebaat dat de medewerker alleen nog maar bij u blijft werken, omdat hij/zij geen alternatief ziet. Duurzaam werkgeverschap betekent dat u medewerkers helpt nu op hun best te zijn, maar ook als dat noodzakelijk is waardevol weer uit te stromen. Kortom, een goed product te blijven op de in- en externe arbeidsmarkt

Voorkom gefrustreerde nieuwkomers

Bezig zijn met je eigen ontwikkeling, nadenken over je toekomstmogelijkheden; vaak komt het er niet van. Daardoor hebben veel werknemers geen echt toekomstplan en missen zij in het hier en nu kansen om zich gericht te ontwikkelen. Ze de kans te lang te blijven. Namelijk te blijven terwijl ze niet meer echt gemotiveerd zijn of op hun best zijn. En dat gunt u niemand. Hen niet, maar ook de organisatie niet, die vaak best wat frisse ideeën kan gebruiken. Als er te weinig nieuwkomers zijn, zal hun geluid ook niet gehoord worden. Plus dat er onvoldoende ruimte is om door te groeien en zo echt impact te hebben.

Help hen hun bijdrage te leveren

Als u een gezonde in- door- en uitstroom wilt: begin dan niet alleen bij medewerkers waarvan u afscheid wilt nemen. Kies voor een aanpak waarvan medewerkers zelf het voordeel zien. Geef hen de kans aan zichzelf te werken. Niet zwaar en ingewikkeld. Want dat is vaak helemaal niet nodig als er op tijd wordt begonnen met het aanbieden van ‘onderhoud”. In een veilige setting, soms binnen, maar vooral ook buiten de organisatie, waarbij medewerkers kunnen speken over hun twijfels. Want laten we vooral niet onderschatten hoe lastig het is voor veel mensen om stappen te zetten. Zorg voor laagdrempelige aandacht voor de ontwikkeling van elke medewerker en help zo nieuwkomers hun waardevolle bijdrage te leveren aan uw bedrijf.