21-11-2016

Loopbaanonderhoud en de kunst van het Kaizen

Lees verder

Loopbaanonderhoud en de kunst van het Kaizen

De Amerikaan Robert Maurer, hoogleraar psychologie aan de medische faculteit van de universiteit van Los Angeles, schreef er een boek over. Het is een alternatief voor de strategie van: ‘van nu af aan moet alles anders’, die leidt tot uitstelgedrag en frustratie. In zijn boek gebruikt hij voorbeelden uit zijn eigen praktijk. Zo beschrijft hij ene Julie, een alleenstaande moeder van twee kinderen. Ze had veel moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Julie was veel te dik en wilde graag afvallen. Maar alle pogingen mislukten.

Een klein comfortabel stapje
Robert Maurer pakte het anders aan. Hij vroeg haar: “Lukt het je om elke dag één minuut te lopen voor de tv?” Langer mocht ook niet. Dat lukte haar en van daaruit groei het verlangen naar meer en het geloof dat het mogelijk was om dat in haar drukke leven in te passen. Ze had haar angst omzeild en kon er weer creatief en oplossingsgericht over nadenken.

Je hersenen niet alarmeren
Robert Maurer beschrijft hoe onze hersenen bij angst direct in de vlucht/vecht-modus schieten. In feite gaat er een alarmsysteem af, dat andere functies, zoals creatief nadenken, stil legt. Heel nuttig als er groot gevaar dreigt, waar je alleen van weg hoeft te blijven, maar niet fijn als er echt iets moet gebeuren.

Onbewust van onze angst
Vaak zijn we ons niet bewust van die verlammende angst. Bij Julie betrof het mogelijk haar angst voor de teleurstelling van het (weer) niet volhouden, voor pijn tijdens het sporten, voor het voor gek staan in de sportschool. Als we er eens echt bij stil staan hebben we vaak een heel arsenaal van argumenten. Of het nu om gezonder leven gaat of vaker ‘nee’ zeggen tegen mensen die wat gemakkelijk gebruik maken van jouw welwillendheid.

Vertalen naar jou in je werk
Ook in ons werk stellen we zaken uit, vluchten we in feite. Het uitstellen van het bellen van die lastige klant of het uitstellen van het schrijven van dat rapport. We zijn bang om die klant kwijt te raken, om af te gaan. De Kaizen methode is wellicht niet altijd in te passen, want sommige zaken vergen snellere actie. Ik kan me voorstellen dat het niet werkt om eerst een week elke dag de telefoon een minuut vast te pakken. Maar er zijn genoeg zaken waarvoor het wel kan werken. Elke dag 5 minuten brainstormen over het rapport bij voorbeeld. Niet meer, maar wel elke dag. Dan heb je na een week al meer gedaan dan anders en heb je jezelf mogelijk verleid tot meer.

En jouw loopbaanonderhoud
Het ontwikkelen van een plan B, het nadenken over jouw toekomst, het ontwikkelen van een netwerk. Het zijn allemaal zaken die vaak onderhevig zijn aan uitstelgedrag. En bij uitstek geschikt zijn voor de methode van het Kaizen: geen harde tijdsdruk, maar wel een behoorlijk belang. Jezelf verleiden met miniactiviteiten, zoals 5 minuten op vacaturesites kijken of een LinkedIn uitnodiging te sturen is dan wellicht jouw weg naar een prima onderhoud op jouw loopbaan.