22-09-2020

Een cv dat je kans vergroot om uitgenodigd te worden: 10 tips

Lees verder

Een cv dat je kans vergroot om uitgenodigd te worden: 10 tips

Speel in op hoe ons brein werkt. Ook dat van een recruiter.

Als je een stap wilt of moet gaan zetten, is het goed eerst je cv een update te geven. Vaak is je cv de bepalende factor of je wel of niet aan tafel komt. Met de recruiter als poortwachter. Die maakt, met al zijn/haar menselijke beperkingen, de inschatting of jij een potentiële succesvolle kandidaat voor de functie bent. Een recruiter kijkt gemiddeld zes seconden naar je cv: dat vergt dus een doordachte en aantrekkelijke etalage van wie jij bent in je werk. Daarom hier tien tips vanuit de ogen van de recruiter: vergroot je kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

1. Zorg voor overzicht en focus. Denk: Louis Vuitton.
Veel cv’s bevatten zoveel informatie dat je daardoor de belangrijke zaken gemakkelijk over het hoofd kunt zien. Het is goed om als tegenwicht de etalage van Louis Vuitton in gedachten te nemen, waar niet wordt gepoogd het hele aanbod te laten zien, maar er één tasje staat te schitteren op een standaard. We zijn vaak geneigd te denken dat ons cv best overzichtelijk is, omdat we alle informatie kennen, weten waar je moet kijken. Maar vraag het vooral anderen. Nodigt je cv uit om te lezen en als ze zes seconden lang kijken, waar valt hun oog dan op?

2. Zorg dat de recruiter je niveau kan inschatten.
De recruiter vormt zijn beeld op basis van een aantal ijkpunten: je opleiding, je ervaring. Van belang is dat je hem/haar helpt deze goed en in ieder geval niet te laag, in te schatten. Geef aan de hand van wat facts en figures het niveau weer. Als je projectleider was bij voorbeeld: je budget, je opdracht, aantal teamleden dat jij aanstuurde, aan wie je rapporteerde, wat het effect was. Wees zeker niet compleet, maar kies de meest aansprekende feiten uit voor je belangrijkste rollen.

3. Wees niet te mooi. Of te jong. Of slanker dan je nu bent.
Foto’s op cv’s zijn soms te onzakelijk en/of eerder geschikt voor een datingsite dan voor een cv. Zorg voor een realistische foto die uitstraalt wie je nu bent. Tenzij je vooral representatief moet zijn in je werk, moet de foto vooral uitstralen dat je de verantwoordelijkheid aankan. Daar is de recruiter naar op zoek. Maar ook: net als bij een datingsite geldt dat je niet wilt tegenvallen in het echt. Dus niet een foto van acht jaar geleden.

4. Oud moet klein.
Ervaringen van 20 jaar terug zijn nauwelijks relevant. Ze geven alleen een beeld van je ontwikkeling. In je streven naar een overzichtelijke etalage valt daar vaak veel winst te halen door even flink te schrappen. Soms halen ze je niveau ook naar beneden: er moet niet teveel aandacht gevestigd worden op jouw ervaring in het callcenter als je nu HR manager wilt worden.

5. Ga omgekeerd chronologisch te werk.
Begin met je laatste ervaring. Daar gaat de aandacht het eerst naartoe.

6. Laat je opleidingsniveau zien, dat is bepalend voor hoe de rest gezien wordt.
Maak een onderscheid tussen opleidingen en trainingen. Vaak zie ik een nogal onoverzichtelijke opsomming van opleiding en training, waardoor zomaar je academische graad ondergesneeuwd wordt door een opleidingen die je recent hebt gevolgd en die heel belangrijk voor je is, maar geen indicatie geeft van je niveau.

7. Zorg voor een hapklaar brokje informatie over jou.
Maak een leuke profielschets. Onder je foto en je persoonsgegevens schrijf je een ingekaderd stukje van 3 tot 4 regels waarin je je persoonlijkheid, ambities en ervaring kort samenvat. Ons brein houdt van hapklare brokjes en kan niet anders dan veel aandacht aan dat stukje geven, dat geldt ook voor recruiters. Een voorbeeld:

HR-professional met veel ervaring in de breedte, projectmatig en op het vlak van individuele
Ontwikkeling. Veel liefde voor het vak: duurzame inzetbaarheid als hoofdthema. Praktisch en
Realistisch, hou ervan concrete resultaten te bereiken. Neem graag verantwoordelijkheid.
Teamwerker die graag steentje bijdraagt aan goede sfeer.

8. Voorkom de zorg van de recruiter: ga slim om met gaten in je cv.
Ons brein zorgt ervoor dat we snel risico’s signaleren en die ook heel belangrijk laten zijn in onze afweging. Zorg dus voor een goed verhaal voor de ‘gaten in je cv’. Schrijf bijvoorbeeld iets als: ‘In deze periode was ik fulltime actief met de opvoeding van de kinderen en de zorg voor mijn ouders. Daarnaast vervulde ik verschillende rollen op school, o.a. MR secretaris en in het verpleeghuis van mijn ouders waar ik als vrijwilliger vaak de coördinatie had van ontspanningsprogramma’. Of benoem dat je in die periode een studie hebt gevolgd, een reis hebt gemaakt, je huis verbouwd. Als je slechts een aantal maanden uit het arbeidsproces was, kun je er ook voor kiezen je cv dan in jaren te schrijven.

9. Denk na over het beeld dat je hobby’s kunnen oproepen. Een rol vervullen voor een bepaalde politieke partij kun je ook best benoemen zonder de partij te noemen (het kan maar net helemaal niet de kleur van jouw recruiter zijn). Misschien ben je dol op lezen en breien. Maar als je dat zo opschrijft denkt de recruiter wellicht dat je te introvert bent en geen contacten kunt maken. Als je maar weinig hebt om over te oordelen, is het van belang geen verkeerde indruk te wekken. Tegelijkertijd, en dat is balanceren, is het ook wel leuk iets te vermelden dat uitnodigt tot gesprek, sympathie oproept. Je vrijwilligerswerk, een bijzondere reis.

10. Maak je cv netjes en overzichtelijk, foutloos ook vooral, maar ook niet té mooi.
Tenzij je iets grafisch wilt gaan doen. Maar dit is waarschijnlijk niet je vak. Als je er te veel tijd aan besteedt, denkt de recruiter mogelijk dat je niet veel anders te doen hebt of een perfectionist bent.

Het onderbewuste van de recruiter
Het is mooi om veel van jezelf te laten zien in je cv, maar daarmee overschatten we wat de ander kan opnemen en de ruimte die we krijgen al snel. Het is zaak om echt doordacht te werk te gaan bij de informatie die we geven. De recruiter de kans te geven snel te scannen wat ons niveau is en een beeld van ons te vormen als aantrekkelijk, vaak ook niet te risicovol, persoon.

Als de keuze voor jou wel een zeker risico vormt (even redenerend vanuit het onderbewuste van de recruiter) en dat blijkt al uit je cv, negeer dat dan niet, maar schrijf er iets helders en sympathieks over in je brief. Bij voorbeeld, omdat je een aantal jaren ziek bent geweest of nooit je diploma hebt gehaald. Zie daarvoor ook mijn eerder artikel over een aantrekkelijke sollicitatiebrief. Recruiters willen soms ook best een risico nemen als ze geraakt worden door een verhaal, een beeld dat je oproept. Kortom, met een beetje psychologie kun je je kansen om aan tafel te komen echt vergroten.