19-05-2020

Zonder werk en op zoek naar iets (heel) anders, midden in de coronacrisis

Lees verder

Zonder werk en op zoek naar iets (heel) anders, midden in de coronacrisis

Niet persé gemakkelijk, maar dit is ook het moment waarop we moedig kunnen zijn.

Je zit zonder werk of bent thuis en hebt gewoon minder te doen. En je wilt iets anders: een baan die wél nuttig voelt bijvoorbeeld. Misschien moet je wel op zoek, omdat die leuke baan die je had voorlopig niet meer terug komt. Nu heb je de tijd om alles uit te zoeken, maar het is waarschijnlijk ook lastig je ertoe te zetten. Omdat je niet echt weet waar te beginnen, er overal afleidingen zijn of omdat het over jezelf gaat. Hieronder vind je vijf ideeën die je kunnen helpen actief aan de slag te gaan. En lees je waarom dit ook een heel goed moment kan zijn.

1. Creëer een startpunt en maak het niet te groot. Als je iets anders wilt dan wat een logisch vervolg is op je opleiding en/of eerdere loopbaanstappen en nog niet scherp hebt wát, moet je op onderzoek. Maar de kunst is wel om daarbij efficiënt te werk te gaan. Het risico is anders groot dat je verzandt: dat wil zeggen stopt of genoegen neemt met wat er dan juist voor handen is. Hoe je het efficiënt aanpakt? Je weet waarschijnlijk al meer dan je denkt: met behulp van een aantal zelfreflectieoefeningen kun je dat beter onder woorden brengen. En mogelijk kan dit artikel je ook verder helpen. Je hebt mogelijk nog bepaalde dromen die je graag uit wilt zoeken: of het iets voor je is om zij instromer in het onderwijs te worden bijvoorbeeld. Kies datgene waar je echt warm voor loopt en bepaal wat je moet weten om een keuze te kunnen maken en wie je daarbij kan helpen. Onderzoek hoe je dag er dan uit zal zien of je in aanmerking komt of het salaris een haalbare kaart voor je is. Als opties afvallen, hoef je daar ook geen energie meer in te steken. Vaak kom je al onderzoekende weer op nieuwe ideeën.

2. Wees mild naar jezelf: dit traject is nu eenmaal vaak wat weinig motiverend. Je kunt niet acht uur per dag met solliciteren bezig zijn. Het project van het zoeken van een nieuwe baan ontbeert allerlei aspecten die een mens stimuleren om dóór te gaan: vlotte feedback op je acties, heldere richtlijnen, veel eigen invloed, lage drempels voor volgende acties. Als je het vergelijkt met hoe games worden opgebouwd (die gemaakt zijn om je niet meer te laten stoppen), snap je precies waarom het vaak zo lastig is. Je moet soms eindeloos op reacties wachten, ziet op tegen zaken, weet niet altijd hoe verder te gaan. Ondertussen word je wellicht verleid door games en series (met spannende cliffhangers), die veel meer stimulerende prikkels bieden. Jezelf er hard op veroordelen dat je geen motivatie hebt om te onderzoeken, zorgt vaak voor een negatief effect. Erken hoe lastig het is, zie je succesjes (vanmorgen mijn cv aangepast, yeah!) en als je last hebt van verslavingsgevoeligheid: zoek manieren om de grootste afleiders buiten de deur te houden.

3. Zorg dat de basics op orde zijn. Je cv en je LinkedIn kunnen wellicht wel een slag gebruiken. Heb je al zo’n prettig kort stukje tekst over jezelf geformuleerd boven je opleidingen en werkervaring? En heb je al nagedacht over de juiste codes in je LinkedIn, zodat je bij searchers beter naar boven komt?

4. Creëer externe prikkels. Pas ervoor op dat je je niet verliest in het zoeken op vacaturesites en het verbeteren van je cv. Door aan te sturen op prikkels van buitenaf, stimuleer je jezelf actief te blijven. Zoek goede luisteraars in je omgeving die met je mee kunnen denken. Zoek in je LinkedIn of je mensen kunt vinden in je eerste of tweede ring, met wie je eens van gedachten kunt wisselen over een bepaalde rol/functie of organisatie. Neem deel aan (gratis) webinars. Misschien kun je jezelf ook meer zichtbaar maken door een artikel over een onderwerp gelinkt aan jouw expertise te schrijven.

5. Zorg voor de juiste componenten in je dag. Je hebt energie en zelfvertrouwen nodig om op je best te zijn in een fase van solliciteren. Hou eens bij wat jouw beste dagen zijn en probeer daarop te sturen. Elementen die veel mensen een tevreden gevoel geven zijn: anderen helpen, de natuur ingaan, sporten, contacten met anderen, iets nieuws leren. Dat laatste, studeren, kan extra nuttig zijn om je meer inzicht te geven in een nieuwe richting en om je aantrekkelijker maken op de arbeidsmarkt. Via online studies is er al veel aanbod. Als je minder budget hebt kun je je ook door mensen die al in het vak zitten boeken laten adviseren.

De crisis helpt om het helder te krijgen
Misschien verlamt de onrust van de coronacrisis je. Is het lastig je je er echt toe te zetten aan de slag te gaan met het project ‘een nieuwe baan voor mij’, zo zonder je vaste structuur. Of heeft je perfectionisme je in de greep, juist nu je meer tijd hebt.

Maar onderzoek laat ook zien dat we vaak juist in deze onrustige tijden, waarin we ons meer bewust zijn van onze eindigheid, in staat zijn om scherper te voelen wat we wel en niet willen. En vooral ook de durf hebben ernaar te handelen. De confrontatie met de kwetsbaarheid van het bestaan maakt ons moediger. En dat helpt je om stappen te zetten, die je anders misschien wel nooit had durven zetten.