28-01-2020

De 3 criteria die je moet hanteren voor 80.000 bevredigende uren in je loopbaan

Lees verder

De 3 criteria die je moet hanteren voor 80.000 bevredigende uren in je loopbaan

Wetenschappelijk onderzoek leert ons dat we onze keuzes vaak baseren op de verkeerde criteria!

Actuaris. Dat is de functie waar je op uitkomt, als je zoekt op basis van de meest genoemde criteria voor een fijne loopbaan. Maar uh..?. Nog afgezien van het gegeven dat je mogelijk niet genoeg aanleg hebt voor deze functie, waarbij je statistische analyses maakt voor het verzekeringswezen, bespeur je wellicht ook niet direct een bruisend enthousiasme bij jezelf. En dat dan 80.000 uren doen: zolang duurt een gemiddelde loopbaan. Volgens welke criteria zijn we geneigd op zoek te gaan en welke criteria maken ons écht een blije werknemer, een loopbaan lang?

Wat denken we dat belangrijk is?
De meest genoemde criteria zijn de volgende:
• Een goed salaris
• Goede doorgroeimogelijkheden
• Een baan die aansluit op je inhoudelijke interesses
• Een mooie werkomgeving (professioneel, mooi gebouw)
• Niet teveel stress

Voorop gesteld: hier zit best iets in. En we hebben op sommige momenten ook echt behoefte aan een goed salaris en minder stress. Maar voor de meest van deze criteria geldt dat ze, zo blijkt uit onderzoek, maar weinig toevoegen aan ons werkgeluk.

Waarom salaris steeds onbelangrijker wordt
Er is een zekere relatie tussen salaris en geluk, maar boven de $50.000 (onderzoek uit de VS) levert een hoger salaris nauwelijks meer geluk op. Hoe meer je ervan hebt, hoe meer je nodig hebt om je er gelukkiger door te voelen. Salaris is wel een belangrijke hygiënefactor: als je het gevoel hebt dat je onderbetaald wordt (als groep of (vooral) vergeleken bij je collega’s) heeft dat veel negatieve impact. Salaris is dan vooral een indicatie voor de mate waarin je gezien wordt.

Niet gelukkiger en gezonder met minder stress
We worden niet persé gelukkiger van minder stress, van altijd op tijd naar huis kunnen gaan en van vroeg met pensioen kunnen gaan. Het is ook opvallend dat mensen die drukke banen hebben met veel stress en slaaptekort over het algemeen niet ongezonder zijn of korter leven dan mensen die veel minder inspannend werk hebben.

Goede, gezonde stress heeft de volgende kenmerken:
• Veel autonomie
• Invloed hebben
• Je nuttig voelen
• Sociale steun ervaren
• Geen constante stress, maar afwisselend met meer ontspannen momenten

Je inhoudelijke passie volgen is helemaal niet nodig
Het idee is dat als je een baan vindt, die linkt aan je passie, je goed zit. Dus dat je een baan in de sport vindt of in de kunstsector. Dan kun je van je hobby je beroep maken en voelt werken niet als werk. Is het idee, maar de praktijk is anders. De inhoud van je werk blijkt helemaal niet zo belangrijk te zijn; andere factoren zijn veel meer bepalend voor je geluk. Bovendien lijken we op elkaar; veel mensen delen dezelfde passie. Dat betekent dat, bijvoorbeeld, in de kunstsector en in de evenementen- en reizenbranche, in de journalistiek of als fotograaf er een overschot aan geïnteresseerden is. Dat helpt in het algemeen niet om goede afspraken te kunnen maken over de zaken die jij belangrijk vindt.

Waar gaat het dan wél om?
Als mensen blij worden van hun werk, heeft dat bijna altijd te maken met de onderstaande factoren:
• Vertrouwen krijgen, autonomie, gezien worden door je manager en collega’s
• Je nuttig voelen, anderen kunnen helpen
• Goed in je werk zijn, je kwaliteiten kunnen benutten, uitgedaagd worden, je ontwikkelen

Daarnaast zijn er hygiënefactoren: dat wil zeggen dat ze vooral van invloed zijn als je er ontevreden over bent. Zo kun je ongelukkig worden van een te grote woon/werkafstand, of van een salaris dat lager ligt dan van je collega’s.

Steeds meer pareltjes
Het lastige van bovengenoemde criteria is dat je ze zelden terug kunt vinden in vacatureteksten. Daarin staat informatie over de traditionele criteria: over salaris, doorgroeimogelijkheden en vakantiedagen, met een plaatje erbij van hun mooie pand. Om meer zicht te krijgen op omgevingen waarin je je nuttig voelt, waarin een sfeer heerst van vertrouwen en ruimte krijgen, en de werkzaamheden uitdagend zijn, zul je creatiever op zoek moeten gaan. Door gesprekjes te voeren met mensen, door alert te zijn op hoe organisaties in de media komen. Het goede nieuws is: steeds meer werkgevers hebben last van teveel uitstroom van hun talenten en proberen manieren uit om aantrekkelijker als werkgever te worden. Soms veel te kunstmatig met projecten die niet echt zoden aan de dijk zetten. Maar ook het aantal pareltjes waarin men zich bewust van de bovenstaande criteria en ernaar handelt, groeit gelukkig. En tenslotte: wat ook helpt om tevreden te zijn, is realiteitszin: sommige taken, sommige fasen, sommige collega’s zijn gewoon niet fijn. Zelfs bij de parels.