14-01-2020

Voorkom dat je verzandt in je zoektocht naar heel ander werk

Lees verder

Voorkom dat je verzandt in je zoektocht naar heel ander werk

Met deze concrete stappen pak je het efficiënt aan

Je wilt iets heel anders, maar hebt een nog weinig concreet beeld van wat de opties zijn. Misschien heb je je kwaliteiten en verlangens best helder, maar hoe dan verder? Waar, in welke rol of organisatie kun je vinden wat je zoekt? Voor wie ben je eigenlijk interessant?
Zonder plan loop je het risico al snel te verzanden: je kijkt eens wat op vacaturesites en solliciteert mogelijk een keer, voert eens een netwerkgesprekje. Maar als dat niets oplevert, gaat het momentum vaak weer voorbij. Het onderzoeken van opties die niet direct in het verlengde liggen van wat je al gedaan hebt, vergt creativiteit en uithoudingsvermogen, maar vooral ook efficiency. Je kunt eindeloos verdwalen in allerlei zoekrichtingen. Met onderstaande stappen vergroot je de kans om niet te snel af te haken.

1. Zorg dat je scherp hebt wat je kwaliteiten zijn en welke ervaring je meeneemt. Kortom: wat er in je rugzak zit (Als je daarmee aan de slag wilt gaan, kan deze column interessant voor je zijn).

2. Maak een ge-update lijstje van je belangrijkste verlangens. Je verlangens evolueren door nieuwe ervaringen (je bent wel klaar met uren schrijven, of met zo’n politieke organisatie), doordat jouw situatie verandert (Je hebt door je ziekte geleerd wat je niet meer wilt en wat belangrijk voor je is, of je wilt meer tijd steken in je gezin).

3. Brainstorm eerst eens met jezelf: gegeven jouw rugzak en verlangens:
• Welke organisaties en rollen zijn mogelijk interessant voor jou?
• Voor wie ben jij mogelijk interessant?

4. Betrek er een of meer mensen bij die jou goed kennen en die liefst ook nog wat zicht hebben op de arbeidsmarkt. Vraag hen eens om eigen suggesties (zonder dat ze jouw lijstje hebben gezien) en om feedback op jouw ideeën.

5. Maak een short list van richtingen die je uit wilt zoeken. Bijvoorbeeld:
• Zou zij-instromer in het onderwijs iets voor mij zijn?
• Zou er binnen onze organisatie de mogelijkheid zijn om omgeschoold te worden richting HR?
• Zou consultancy, al dan niet als zelfstandige, niet iets voor mij zijn?
• Een Waterschap of de Gemeente, lijken me mooie organisaties, zou ik daar passen?
• Zou ik niet heel goed op mijn plek zijn als interimmer voor telkens nieuwe klussen?
• Is die interne interim pool binnen onze organisatie iets voor mij?

6. Voel waar je het meest zin in hebt om uit te zoeken. Kies er één of twee. Een mede bepalend criterium kan ook zijn het gemak waarin een bepaalde vraag zich laat beantwoorden. Als je tennismaatje interimmanager is, kun je haar natuurlijk bij de borrel best eens bevragen op haar werk en de markt. Maar vooral van belang: doe niet teveel tegelijk!

7. Stel jezelf de volgende vraag: wat moet ik weten om te kunnen beslissen of dit iets voor mij zou zijn? Even wat voorbeelden uit de praktijk om het concreter te maken:
• Hoe ziet dat traject voor zij-instromers eruit, krijg ik er energie van? Maak ik op mijn leeftijd nog kans om aangenomen te worden? Ga ik genoeg verdienen om mijn maandlasten te kunnen betalen? Ga ik het werk wel echt leuk vinden?
• Werken als zelfstandig trainer: hoe verdienen mensen in deze markt hun geld? Zijn ze aangesloten bij verschillende bureaus of werven ze alle opdrachten zelf? Is er behoefte aan mijn expertise? Zou ik ‘s avonds veel van huis zijn? Kunnen mensen van dit werk leven of doen ze er werk naast? En valt dat te combineren?
• Intern omscholen richting HR: gebeurt het weleens? Zijn er voorbeelden? Hoe vergaat het mensen die in deze organisatie open kaart spelen en zeggen dat ze iets anders zoeken? Is er nog een weg terug? Past HR mij wel, kan ik wel echt anderen helpen of ben ik vooral met systemen bezig? Kan ik mijn financiële kennis ook benutten? Hoe zou de opleiding eruit zien en hoe lang ben ik bezig? Wat zou ik gaan verdienen?
• Werken bij een Waterschap: zou ik daar met mijn achtergrond iets kunnen? Zou het er minder bureaucratisch zijn dan in mijn huidige organisatie, zou ik me er nuttig kunnen voelen?

8. Onderzoek hoe je je vragen beantwoord kunt krijgen. Wat kun je via internet opzoeken, wie kun je spreken? Gebruik daarvoor je directe netwerk, maar ook de tweede cirkel in je LinkedIn. Namelijk: al jouw, zeg, 400 contacten hebben ook weer zo’n 400 contacten. Als je degene die je kent vooraf benadert of het ok is dat je iemand uit zijn/haar netwerk een berichtje stuurt, is dat vaak prima.

9. Stel de juiste vragen. Klinkt als een open deur, maar we hebben de neiging algemene vragen te stellen en vergeten soms de vragen die voor onze eigen keuze echt relevant zijn, zoals: zijn er mensen met mijn opleiding/ervaring werkzaam in dit soort functies?

10. Ga te werk via een beslisboom. Je onderzoekt een vraag, komt tot de conclusie dat dit het echt niet is, met dit salaris of die sfeer. Trek er oplossingsgerichte conclusies uit: wat betekent dit voor mijn zoektocht? Wat leer ik hiervan? Welke nieuwe ideeën heb ik wellicht gekregen? Zijn er in deze richting nog verder zaken te onderzoeken of begeef ik mij op een nieuwe tak?

Conclusie:
Uitzoeken waar je kansen liggen en wat je echt past, is een best ingewikkelde en tijdrovende klus. Het is daarom zaak om efficiënt te werk te gaan: door niet teveel tegelijk te onderzoeken, te starten bij waar je echt warm voor loopt en scherp te hebben welke informatie je nodig hebt om je keuzes te maken. Zo zorg je ervoor dat je minder snel afhaakt én in ieder geval de meest interessante opties hebt onderzocht en niet een willekeurig stukje. Om daardoor misschien juist net wél die hele leuke baan tegen te komen, die je echt beter past dan je huidige functie.