31-12-2019

Jouw waarden helder: blik alvast eens terug op je leven

Lees verder

Jouw waarden helder: blik alvast eens terug op je leven

Een ongebruikelijke oefening om te zorgen dat je nú de juiste keuzes maakt.

Het nieuwe jaar begint, wellicht heb je allerlei goede voornemens voor 2020. Vaak beperken die voornemens zich tot de gebruikelijke zaken: meer sporten, gezonder eten, op tijd van werk naar huis, niet te laat naar bed. Stilstaan bij onze echte waarden blijkt vaak lastig. Onderzoek laat zien dat dat het beste lukt wanneer we geconfronteerd worden met onze eigen sterfelijkheid. Als een dierbare overlijdt, als we zelf ziek worden óf als we ons realiseren dat we juist aan de dood ontsnapt zijn.

Dergelijke situaties zijn niet op afroep beschikbaar. Met de onderstaande oefening kun je jezelf dichterbij bij jouw sterfelijkheid brengen en daarmee een (enigszins) vergelijkbaar effect oproepen. Een dergelijke gedachtenexercitie helpt je om je tijd hier op aarde goed te besteden. Om niet teveel tijd te verkruimelen of te besteden aan zaken, die niet de moeite waard waren. Neem eens een uurtje om alvast terug te blikken op jouw leven en zo nú de juiste keuzes te kunnen maken.

Terugblikken op jouw leven
Het idee is dat je je voorstelt dat je 93 bent, niet ziekelijk of ongelukkig, maar wel met de realistische wetenschap dat je leven elk moment voorbij kan zijn. Misschien kun je je ook voorstellen hoe je oudere, wijzere ‘jij ’ over zaken denkt, wat hij/zij echt belangrijk vindt. Van belang is dat je je echt inleeft: hoe zit je erbij als 93-jarige, wat zie je, ruik en voel je?

Vul dan de volgende zinnen eens aan.

Als ik mijn leven over zou mogen doen dan zou ik:
• Minder tijd willen besteden aan…
• Meer tijd willen besteden aan…
• Dan was ik op dit moment (het moment waarop je de oefening doet) begonnen met..
• Dan had mijzelf op dit moment de volgende wijze raad gegeven…

Begrafenisrede
Om scherp te krijgen wat écht belangrijk voor je is, kun je ook eens stil staan bij hoe je herinnerd wil worden. Wat zou je willen dat er over je gezegd wordt en door wie?

Om later echt tevreden terug te kunnen kijken
Als dergelijke oefeningen je een wat somber gevoel geven, is dat een teken dat het werkt. Dat je inderdaad dichter bij je eigen sterfelijkheid voelt. En dat gevoel hebben we ook nodig om uit die vaste groef te komen, niet te nonchalant met onze tijd om te gaan, lastige keuzes te maken. Beide oefeningen laten je elk vanuit een ander perspectief stilstaan bij hoe we onze schaarse tijd willen besteden. Opdat we daar straks, op ons 93ste, tevreden op kunnen terug kijken.